Askespredning er en ceremoni, der fungerer som et alternativ til en traditionel begravelse, hvor en kiste eller urne nedsænkes i jorden. I stedet spredes asken i naturen for at markere afskeden med den afdøde. Der er flere måder at foretage en askespredning på, men der er en række regler, som skal overholdes. Bliv klogere på processen her.
Man skal ikke ansøge om askespredning
Det er ikke nogen nyhed, men i dag er det ikke længere et krav, at man ansøger Kirkeministeriet om at få lov til at få spredt sin aske i naturen. Det var ellers et krav, at man fik sin anmodning godkendt før i tiden, men i dag er det tilstrækkeligt, at du blot har nedfældet dit ønske, eller at dine pårørende skriver under på, at det var det, du ønskede.
På Borger.dk kan du hente en blanket, som du kan udfylde, hvis du ønsker at få spredt din aske, når du går bor. I princippet er det dog tilstrækkeligt, at du blot nedfælder dit ønske på et stykke papir. Det skal dog indeholde en række obligatoriske informationer som eksempelvis CPR-nummer, dato, underskrift samt navn og adresse.
Valg af lokation samt forberedelse til askespredningen
Først skal du sørge for at have den kremerede aske i en urne eller en anden beholder, der er egnet til at medbringe, når asken skal spredes. Herudover skal du også sørge for at have valgt et egnet sted at sprede asken, men det afhænger naturligvis af den afdødes ønsker, samt hvorvidt han eller hun har nedfældet en specifik lokation.
Det kunne eksempelvis et sted i naturen, der var vigtigt for den afdøde eller et sted, der har betydning for familien. Når der er blevet udpeget et sted, skal familie og venner samles på det valgte sted, hvor ceremonien starter med en tale eller et minuts stilhed for at mindes den afdøde. Du kan læse mere om reglerne for askespredning her.
Sådan foregår selve askespredningen
Når den indledende ceremoni er overstået, skal asken spredes i naturen. Det foregår enten ved hjælp af en spreder eller ved at åbne urnen og lade asken blæse væk i vinden. Nogle vælger at sprede asken over vandet, andre spreder den i skoven eller på et andet sted, som betød noget for afdøde.
Ceremonien afsluttes med en sidste tale eller en anden form for afsked, som eksempelvis kan være at lægge blomster på stedet og tænde et lys. Det er en god måde at sige farvel på og at mindes den afdøde på en smuk og naturlig måde. Det kan også være et symbol på at lade den afdøde føre videre i naturen.